GroenLinks: nu laten zien dat minder aardgas gebruiken mogelijk is!

De provincie Groningen heeft de plannen klaar staan om het gebruik van aardgas te verminderen. Met woningisolatie en stimulering van productie van groen gas kan het gebruik van aardgas snel naar beneden. De Statenfractie van GroenLinks wil dat deze plannen versneld uitgevoerd worden zodat de Provincie Groningen zelf het goede voorbeeld geeft. Door minder aardgas op te pompen uit de Groninger bodem neemt de kans op zware aardbevingen snel af.

Voor wachten op Minister Kamp is geen tijd meer. De frequentie van de aardbevingen ligt in 2013 al hoger dan in dezelfde periode 2012. De zwaarte nam toe en dan gisteren ook nog twee aardbevingen na elkaar. De Statenfractie van GroenLinks vraagt zich af wanneer de hand wel aan de kraan gaat. De minister wil nog tot het einde van het jaar wachten, maar wat Statenlid Nienke Homan betreft geeft Groningen het goede voorbeeld en laten we zien dat we ook met minder aardgas af kunnen: "Dit is het moment voor een versnellingsagenda voor woningisolatie en opwekking van groene energie, zoals groen gas".

De veiligheid van de bewoners komt nu in het geding. Hoeveel aardbevingen kunnen de huizen hebben, hoeveel slapeloze nachten kunnen de bewoners hebben? De minister is verantwoordelijk voor het toezicht op de NAM. De Provincie is verantwoordelijk voor haar burgers.

GroenLinks Gedeputeerde Van der Ploeg heeft de plannen klaar staan voor de vergroening van de energievoorziening in dorpen en buurten. Ook is er het plan om 100.000 woningen in Noord- Nederland te isoleren. Deze zouden wat de Statenfractie van GroenLinks betreft, direct uitgevoerd kunnen worden. December is te ver weg, we moeten nu actie ondernemen. 

Bron afbeeldingMevr. Dr. A.G. Muntendam-Bos and Dr. J.A. de Waal, Reassessment of the probability of higher magnitude earthquakes in the Groningen gas field (State Supervision of Mines,16 January 2013)