Algemene beschouwingen in de Staten: een virtuele reis over de N33 van de toekomst

"Ik zet de auto stil naast de pomp in Hoogezand, draai de dop van de tank en vul de tank met waterstof. Er zijn andere plekken waar de waterstof inmiddels goedkoper te krijgen is, maar hier in Hoogezand waren ze de eersten die de nek uitstaken dus tank ik hier nog altijd. Mijn auto laat ik naar de Eemshaven rijden, het dashboard geeft aan dat dit langs de N33 gaat gebeuren. Ik leg mijn Ipad op schoot (oud ding - nog van vóór van de jaren twintig, toen ik lid was van de provinciale Staten van Groningen) en zie dat mijn collega's ook onderweg zijn. Op de weg is het heel rustig, nu en dan een treintje met auto's die gebruik maken van elkaars slipstream.

Ik rij langs de voormalige gaslocatie bij Zuidbroek. Achter Noordbroek zie ik in gedachten de juist van fundament tot toren gerestaureerde Fraeijlemaborg van Slochteren. Rechts zie ik windpark N33 Tussen de A7 en het dorp Meeden liggen. Al bijna dertig jaar oud en binnenkort afgeschreven. De meeste zullen worden afgebroken, misschien blijven er een of twee als herinnering aan de begindagen van de energietransitie staan." 

Met deze woorden begon GroenLinks fractievoorzitter Arjen Nolles woensdag 12 juli zijn bijdrage aan de Algemene Beschouwingen in Provinciale Staten van Groningen. Nieuwsgierig naar de rest? De hele tekst en de bijbehorende motie vind je in de bijlage.