Het probleem is dat de mogelijkheden om als provincie een dergelijke vergunning te weigeren ontbreken. Mits voldaan wordt aan de Wet natuurbescherming en een omgevingsvergunning is afgegeven, heeft RWE volgens rijksbeleid recht op een vergunning. Extra vervelend is dat de bijstook van biomassa tot 2027 ook nog door het rijk wordt gesubsidieerd.

De provincie Overijssel heeft uitgezocht of er extra provinciale eisen kunnen worden opgelegd aan het gebruik van biomassa, met name waar het gaat om de reis die de biomassa maakt om hier verbrand te kunnen worden. Want des te langer de reis, des te meer CO2 wordt er tijdens de reis geproduceerd. Met dergelijke eisen zou ook voorkomen kunnen worden dat elders bossen gekapt worden om de bomen als brandstof te gebruiken in zo’n centrale. Het stellen van dergelijke extra eisen bleek juridisch niet mogelijk te zijn.

De Statenfractie GroenLinks wil kleinschalig gebruik van biomassa in energiecentrales toestaan tijdens de energietransitie, maar alleen met laagwaardige (dus niet op een andere manier te gebruiken), regionaal geproduceerde producten.