Afgelopen zondag hebben GroenLinks lijsttrekker Nienke Homan en raadslid Martijn van der Glas complimenten uitgedeeld aan eetbare tuinen in de stad. Vaak moet het stadse groen wijken voor tegels, terwijl het zo belangrijk is voor de biodiversiteit om veel groen in de stad te behouden. Eetbare planten inspireren mensen ook om gezonder te eten, hebben grote educatieve waarde voor kinderen en laten ons weer even zien waar ons eten eigenlijk vandaan moet komen: de natuur.

Het was niet moeilijk om aan goede adressen te komen, de tips over eetbare tuinen stroomden binnen. Gea Haanstra was de eerste gelukkige die een compliment mocht ontvangen. Zij beheert onder andere een mooie kruidentuin in het Orionpark, hoek Grote Beerstraat en Orionlaan. Perrie Hoekstra en Emko Kamminga namen het compliment voor buurtmoestuin De Velden Oo(g)st in ontvangst. Dit initiatief zorgt voor veel verbroedering op De Velden in de Oosterparkwijk. Buurtbewoners kunnen hun eigen bak beheren, er zijn fruitbomen geplant en ze hopen snel een grillplaats aan te leggen, zodat er gezellig samen gegeten kan gaan worden.

Annet Jantien Smit nam een compliment in ontvangst voor haar kleine, maar zeer goed benutte stadstuintje in de Oranjewijk. Een mooie Groninger Kroon appelboom, een vierkante meter tuin, een composthoop, vele potten met al dapper groeiende plantjes, een hangtuintje, een vogelhuisje en een nestkastje voor lieveheerstbeestjes; dit alles wordt goed verzorgd. In haar eigen buurt Beijum deelde lijsttrekker Nienke Homan een compliment uit aan Joost en zijn gezin. Zij hebben een hele mooie groene en eetbare tuin met fruitbomen en grote bakken voor groente. Ook hebben ze planten langs de muur omhoog groeien, de zogenaamde verticale tuin.

GroenLinks ging zelf ook op pad om in de hele stad tuinbonen te planten. Zo droegen ze zelf ook bij aan de eetbare stad. Op www.eetbarestadgroningen.nl staat een mooi overzicht, maar er is vast nog veel meer te ontdekken in de stad!