Goed nieuws: dit jaar wordt onderzocht of de provincie Groningen Fairtrade provincie kan worden.In navolging van Fryslân en Utrecht zouden we de derde provincie op rij zijn. Wij zijn natuurlijk zeer verheugd! Wat is nu eigenlijk Fairtrade? Fairtrade heeft oog voor goede omstandigheden voor en eerlijke winstdeling met boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden. Zo kunnen deze mensen een betere plek verwerven in de handelsketen en kunnen ze leven van hun werk. De productieprocessen zijn duurzaam. Met Fairtrade zijn we duurzamer, milieuvriendelijker en socialer.

Om Fairtrade provincie te worden, moet aan een aantal criteria worden voldaan.Zo dient er een provinciebrede werkgroep te zijn en moet 66% van de inwoners in een Fairtrade gemeente wonen.

Ook binnen de deuren van het provinciehuis hebben we een voorbeeldfunctie door Fairtrade producten aan te bieden in het bedrijfsrestaurant. Wanneer koffie, thee en vier andere producten Fairtrade zijn, is aan dit criterium voldaan. Dat moet ruimschoots haalbaar zijn! Wat de fractie van GroenLinks betreft gaan we nog wat verder, want van (h)eerlijk eten en drinken worden veel meer mensen gelukkig op deze wereld. We kijken dan ook met smart uit naar de terugkoppeling over de mogelijkheden eind 2020!