Gasbesluit, te kleine stap, wel de goede richting.

“Een te kleine stap, maar wel  in de goede richting” dat is de eerste reactie van GroenLinks Statenlid Hendri Meendering op het vanmiddag door  minister Kamp gepresenteerde voorlopig gasbesluit, waarop nu zienswijzen ingediend kunnen worden. 

We hadden gehoopt op een verdere verlaging richting 20 miljard kuub, maar de minister heeft zich aangesloten bij het advies van de SODM die eerder deze week aangaf dat 24 miljard kuub de maximaal veilig te winnen hoeveelheid gas is. Eerder gaf het SODM aan dat 12 miljard kuub veilig zou zijn. 

Het lijkt er dan wel op dat er minder aardbevingen zijn zoals het KNMI heeft gemeld,  maar gelijktijdig verplaatsen zich deze naar andere gebieden in de provincie, waardoor ook hier schades ontstaan, met een winningsniveau van 24 miljard kuub lossen we deze problemen niet op. 

Veel vragen zijn er bij GroenLinks nog over de periode van 5 jaar waarop het winningsbesluit betrekking lijkt te hebben in plaats van 1 jaar. GroenLinks is van mening dat deze periode te lang is en te veel onzekerheid met zich meebrengt. Er lopen nog meerdere onderzoeken naar een veilig winningsniveau. Daarnaast kan dit wellicht ook vertragend werken op de inzet voor de energietransitie.