GroenLinks Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren was vrijdag 26 augustus in de Stad en dat leek haar een goede reden om met leden en sympathisanten te gaan praten. Op het GroenLinks pand waren ongeveer 30 mensen aanwezig om met haar van gedachten te wisselen.
Er kwamen veel onderwerpen aan de orde, te beginnen met het basisloon. Op zich al een ingewikkeld onderwerp, want wat is het precies: krijgt iedereen boven de achttien een basisbedrag of is het alleen voor mensen die (even) geen werk hebben. En hoe zit het met huishoudens? Krijgt een gezin met twee volwassen kinderen vier keer het basisinkomen? De Tweede Kamerfractie van GroenLinks is in elk geval voor experimenten met een basisinkomen: dat komt er op neer dat mensen die nu bijv. een bijstandsuitkering hebben een vast bedrag per maand krijgen en daar wat bij mogen verdienen.
Een ander belangrijk gespreksonderwerp was de zuidelijke ringweg. Hoewel dat project wordt gefinancierd met geld dat bestemd is voor regionale ontwikkeling (RSP-geld), betreft het eigenlijk een oplossing voor een nationaal probleem: de verbinding van twee hoofdwegen in het landelijke wegennet. De vraag was of de zuidelijke ringweg nog op een of andere manier tegengehouden zou kunnen worden. Het werd uit de discussie duidelijk dat de besluitprocedure al zo ver is, dat een weg terug is afgesloten. Wel is het volgens Liesbeth mogelijk suggesties voor verbeteringen in de plannen opgenomen te krijgen. Op het eerste punt ging zij ook nog in: het rijk gebruikt vaker het geld van andere overheden of specifieke potjes om de eigen problemen op te lossen. Ook kan door het opstellen van hoge drempels en of korte inschrijvingstermijnen voor projecten geld over blijven dat de rijksoverheid dan als vrijvallend kan inzetten naar eigen goeddunken. Naar buiten toe kan dan ook nog eens de illusie worden geschapen dat er veel geld beschikbaar was gesteld.
Van de wegen ging het rechtstreeks naar de elektrische auto. Vastgesteld werd dat er veel te weinig oplaadpalen zijn die ook nog eens onvoldoende gespreid zijn. Met het beperkte bereik van een volle accu is dat een fors probleem. Liesbeth hoopte dat zakelijke rijders met hun dure Tesla’s er voor gaan zorgen dat er meer laadpalen komen, waar anderen, met goedkopere auto’s, weer gebruik van kunnen maken. Meer ondersteuning voor elektrisch rijden leek haar in elk geval goed; dus omgekeerd aan de plannen van Wiebes die van die steun af wil.
Over het openbaar vervoer was Liesbeth kort en helder: mensen moeten vanaf hun huis eenvoudig met bus en trein naar hun plaats van bestemming kunnen gaan. Verder vond ze de privatisering van het treinvervoer dusdanig mislukt dat het voor haar duidelijk was dat privatisering niet geschikt is voor de spoorwegen.
Snel internet op het platteland was voor een deel van de aanwezigen ook een belangrijk onderwerp. Omdat de grote bedrijven nauwelijks bereid zijn daarvoor te zorgen hebben in een aantal dorpen mensen zelf het initiatief genomen om snel internet te krijgen. Daarbij krijgen ze weinig medewerking van de overheid. Het bleek in de discussie dat provincie en gemeenten het probleem wel degelijk op hun bordje zagen liggen en tot de conclusie waren gekomen dat snel internet voor lokale groepen te ingewikkeld is. Daarom wordt het probleem samen met Ziggo, KPN en het Economic Board opgepakt. Er zou dus snel een oplossing moeten liggen.
De laatste inhoudelijke onderwerpen waren krimp en aanbestedingen. Onderwerpen die meer met elkaar te maken hebben dat je denkt. Gemeenten mogen namelijk afwijken van de Europese aanbestedingsregels als ze denken daarmee de werkgelegenheid in hun regio te kunnen bevorderen. VVD en D66 willen daarvan af, wist Liesbeth te melden. De krimp zelf zag zij als een wereldwijd probleem dat niet echt opgelost kan worden, maar je kunt het enigszins dempen en de effecten verzachten.
Het laatste deel van de discussie ging over de strategie en het imago van GroenLinks. Duidelijk werd dat je als partij weinig invloed op het imago. Als dat eenmaal gevestigd is kun je het nauwelijks nog wijzigen. Dus GroenLinks staat te boek als geitewollensokken en grachtengordelpartij. Liesbeth gaf vele voorbeelden van initiatieven in de kamer die dat beeld onderuit zouden kunnen halen, maar die halen de media niet. Toch staan we er goed voor met 16 zetels in de peilingen.