GroenLinks bezorgd over privacy bij inzet bodycams Arriva

De Statenfractie van GroenLinks Groningen heeft schriftelijke vragen gesteld over het voorgenomen gebruik van bodycams in de treinen van Arriva. De vervoeder rust voor een pilot haar stewards tot het einde van het jaar uit met camera’s. GroenLinks voorziet hierbij een mogelijke schending van grondrechten, met name omtrent de privacy van de reizigers.

Statenlid Bas de Boer meent daarom dat er meer discussie moet komen rond de inzet van bodycams: “De inzet van dergelijke onorthodoxe maatregelen vereist een diepgaande afweging. Wij zijn bang dat hier te makkelijk aan voorbij wordt gegaan. Zijn treinen echt zo onveilig dat stewards met bodycams uitgerust moeten worden?”

Bovendien hangen er momenteel al camera’s in de treinen, dus ziet de partij de toegevoegde waarde van deze maatregel niet. De Boer: “Wij zijn daarom ook benieuwd of er alternatieven zijn overwogen, die hetzelfde doel op een betere manier kunnen bereiken. Een veilig gevoel bij reiziger en personeel is voor ons essentieel, maar wij zien niet hoe de inzet van meer camera’s hierbij helpt.”