Door oorlogen en geweld is de vluchtelingstroom naar Nederland vergroot. In 2015 kwamen ongeveer 60.000 vluchtelingen naar Nederland, met name in de tweede helft van het jaar. Voor 2016 wordt rekening gehouden met minimaal het zelfde aantal. Hierdoor zal de vraag naar huisvesting van statushouders in 2016 stijgen.

In onze provincie werken de gemeenten, het COA en de provincie schouder aan schouder samen om vluchtelingen in onze provincie een veilig thuis te bieden. Gemeenten nemen hun verantwoordelijkheid door plekken voor crisis en noodopvang te creëren. Ook trachten gemeenten te voldoen aan hun gemeentelijke opgave om een bepaald aantal statushouders in de gemeente te huisvesten.

Aan noodopvang en eerste opvang wordt dus keihard gewerkt. De huisvesting van vluchtelingen met een verblijfsvergunning vraagt ook om oplossingen. Die opgave ligt voor de Groninger gemeenten in de eerste helft van 2016 ongeveer 50% hoger dan die voor de tweede helft van 2015: 698 tegen 449 personen. Mogelijk valt de taakstelling voor de tweede helft van 2016 nog hoger uit.

In de provincie Groningen krijgen alle gemeenten taakstellingen van het COA voor wat betreft het aanbieden van sociale huurwoningen aan vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Voor 2015 geldt dat niet alle gemeenten hun taakstelling volledig hebben gehaald, terwijl anderen zelfs meer hebben gedaan dan hen was opgelegd. Hoe zorgen we in de komende tijd voor voldoende woningen voor Groningers en voor vluchtelingen, en voorkomen we dat de wachtlijsten oplopen? Dat is de vraag waarop in Groningen antwoord gevonden moet worden.

Er zal dus snel en met daadkracht gewerkt moeten worden aan het vinden van woonlocaties in deze provincie. GroenLinks en PvdA zijn van mening dat deze problematiek de gemeentelijke grenzen en verantwoordelijkheid overstijgt. Wellicht kan er gewerkt worden aan gezamenlijke oplossingen, of kan de provincie ruimte bieden door regelgeving aan te passen, of projecten voor tijdelijke of permanente huisvesting te faciliteren.