Groningers maken zich in grote mate zorgen over de grote bezuinigingen op de sociale werkvoorzieningen die gevolg zijn van de aankomende participatiewet. Het hoge aantal WSW-ers in met name Oost-Groningen maakt dat Groningen harder geraakt wordt dan andere provincies . Als Groningen hiervoor niet gecompenseerd wordt betekent dat dat alle gemeentes zeer hard zullen moeten bezuinigen. Dit is nadelig voor alle Groningers.

Verschillende groepen, waaronder gemeentes en vakbonden, deden al pogingen om Staatssecretaris Klijnsma (SoZaWe) te bewegen veel meer rekening te houden met de Groningse situatie, tot nog toe zonder het gewenste resultaat. GroenLinks en de SP doen daarom een hernieuwde oproep om gezamenlijk te laten weten dat Groningen extra financiële steun en banen nodig heeft.

GroenLinks en SP willen dat de Provinciale Staten van Groningen het initiatief nemen om een grote bijeenkomst te initiëren, waarbij zowel werknemers in de sociale werkvoorzieningen, raadsleden, wethouders, vakbonden en werkgevers, gezamenlijk een manifest opstellen. Het manifest moet duidelijk maken wat de schadelijke gevolgen van de kabinetsplannen zijn voor Groningen. Welke maatregelen genomen kunnen worden en hoeveel extra geld nodig is komen in het manifest. De gezamenlijke partijen moeten vervolgens het manifest gebruiken om de regering en kamer te bewegen Groningen te steunen.

Gerda van Galen, Statenlid namens GroenLinks: “Het is nu of nooit als we nog iets willen veranderen aan de schadelijke gevolgen van de nieuwe wet. Wij kiezen voor nu. Deze wet raakt Oost-Groningen onevenredig hard en treft indirect alle inwoners. We moeten duidelijk maken hoe deze wet voor Groningen zal uitpakken zodat ook de Kamerleden zien dat deze wet niet werkt.”

Sandra Beckerman, fractievoorzitter van de SP: “In Oost-Groningen is het percentage mensen dat in de sociale werkvoorziening werkt 3,5 keer zo hoog als het landelijk gemiddelde. Keihard bezuinigen zorgt voor enorme financiële problemen maar niet voor genoeg extra banen. Wij moeten nu een plan maken om te zorgen dat Groningen extra geld krijgt om mensen aan werk te helpen en te houden.”