GroenLinks: schadefonds mijnbouwschade kan volgens wetgeving

GroenLinks in Provinciale Staten maakt zich boos naar aanleiding van de berichtgeving vandaag in het Dagblad van het Noorden, dat het ministerie van Economische Zaken en het Rijk dwarsliggen bij de vorming van een schadefonds voor Groningen. De mijnbouwwet biedt in artikel 46 de minister gewoon de mogelijkheid om een fonds te laten instellen door de NAM: "Het staat letterlijk in de wet en het wordt tijd dat de minister eens die wet gaat toepassen" stelt Statenlid Hendri Meendering.

 

Ook zou het Rijk geen voorstander zijn van een regeling waarbij kleine schades snel en zonder wantrouwen afgehandeld worden. Een uitgelezen kans om snelheid en transparantie aan te brengen bij de schadeafhandeling, stelt Hendri Meendering, maar het rijk geeft wederom aan alle touwtjes in handen te willen houden en geen vertrouwen te willen geven aan de Groningers. GroenLinks is altijd groot voorstander geweest van een dergelijke regeling, ook om de proceskosten van schadeafhandeling fors te verlagen.

Groenlinks verbaast zich over dit alles des te meer omdat Minister-president Rutte afgelopen vrijdag duidelijk aangaf dat er echt iets moest gebeuren om het vertrouwen te herwinnen en dat de NAM hierbij op grotere afstand moet komen te staan. Het lijkt erop alsof Rutte hier op persoonlijke titel heeft gesproken, aldus GroenLinks.