demonstratie gaswinning Groningen
demonstratie gaswinning Groningen

Het is NU tijd om te kiezen voor veiligheid in plaats van geld!

GroenLinks wil dat bestuurders en politici hun verantwoordelijkheid nemen en kiezen voor veiligheid in plaats van geld. De eerste stap is de gaswinning overal minderen. Ook moet de controle en de sturing op de activiteiten van de NAM versterkt worden. Zo kan er bijvoorbeeld niet ineens heel veel gas worden gewonnen. Dit was aan het einde van 2014 het geval, wat heeft geleid tot stevige aardbevingen bij Woudbloem en Bedum. Vannacht was er een aardbeving in Hoogezand-Sappemeer.

 

Dit weekend was er veel ophef over het gelekte rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, waaruit blijkt dat twintig jaar geleden al duidelijk werd dat er een relatie bestond tussen de gaswinning en aardbevingen. Er is dus zo lang mogelijk de andere kant opgekeken, maar dat kan nu echt niet meer.

RTV Noord stelt in een artikel van afgelopen vrijdag dat: "het ministerie van Economische Zaken en de NAM ernstig tekort zijn geschoten bij de gaswinning in Groningen. Ze hebben jarenlang alleen maar oog gehad voor de opbrengsten en zijn blind geweest voor de veiligheid van de inwoners van het winningsgebied." De NAM reageerde oliedom op alle ophef met de woorden: "partijen die informatie verstrekken uit dit rapport, kunnen strafrechtelijk worden vervolgd". Dit lokte Rob Zijlstra, verslaggever van DvhN, uit tot een pittige blog over de NAM.

GroenLinks pleit al lange tijd voor per direct minderen van de gaswinning naar maximaal 30 miljard m3 en het hanteren van het voorzorgsprincipe. Minister Kamp is nu in Appingedam en schuift vanmiddag aan bij de Dialooftafel in Groningen. Wij hopen dat ook hij nu echt wakker is geschud. GroenLinks steunt de oproep om weer te komen demonstreren.