De boodschap tijdens de manifestatie op het Waagplein in Groningen op zaterdag 30 juni is duidelijk: die kolencentrale is zo vervuilend en achterhaald en bovendien overbodig, die wil niemand meer. Met een trommeloptocht door de stad, ca 200 demonstranten en een CO2- bom werd die boodschap onderstreept. De avond ervoor hadden honderden studenten dit al dansend, tijdens BEAT(s against) Coal uitgedragen.

“Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald”, is de oproep aan RWE en aan de Provincie Groningen, die onlangs de vergunning afgaf, van onder meer Wubbo Ockels, middels een mega skype-verbinding. Maar ook van columniste Marjoleine de Vos en van sprekers namens verontruste burgers uit Groningen en Ost-Friesland. De doorgaans westenwind waait immers de kolen uitstoot vooral in hun richting.

Tijdens het politiek debat verweert Harrie Miedema (GroenLinks) zich tegen de verwijten van SP en PvdDieren: “In z’n eentje kon onze Gedeputeerde de vergunning niet tegenhouden. We moeten  vooral PvdA en D66 en ander partijen verwijten, dat ze zo star vasthouden aan achterhaalde standpunten en hèn proberen te overtuigen, ook landelijk!” 

Maar hoop moeten we houden, vindt Albert ten Kate (Greenpeace) tijdens het debat in de bibliotheek, hoop dat de Raad van State straks oordeelt dat deze centrale aan het kwetsbare Waddengebied geen nut en noodzaak meer heeft. Hoop ook, dat ook regering en bedrijfsleven eindelijk inzien, dat men nu werkelijk ernst moet maken met de overstap naar duurzame energieopwekking door reële belasting op kolen en CO2-emissie.

En intussen kunnen we als burgers zelf al beginnen, bepleit Frans Stokman van Grunneger Power: met eigen lokale energieopwekking en/of door over te stappen van Essent naar duurzame energieproducenten.

Het was een geslaagde manifestatie, vonden de organisatoren, Zuivere Energie, Co2ntramine, Saubere Luft Ost-Friesland, Dekoolonisatie, Pieterburen Tegengas, en Greenpeace Groningen, Ost-Friesland en Nederland.