GRONINGEN MOET KIEZEN VÓÓR DE GELEIDELIJKE GROEIERS IN DE MELKVEEHOUDERIJ EN TÉGEN DE SNELLE GROEIERS

Landelijk is er bezorgdheid dat de ruimte voor snelle groeiers in de melkveehouderij ten koste gaat van de geleidelijke groeiers. Een meerderheid in de Tweede Kamer én de melkvee- en zuivelbranche willen de koers verleggen naar  geleidelijke groei met behoud van grondgebondenheid en weidegang.

Deze discussie over een koerswijziging moet ook gevoerd worden in Groningen. Groningen heeft al veel grotere bedrijven dan het landelijk gemiddelde en is op afstand de grootste groeier in het gebruik van milieuruimte(fosfaatproductie). Groningen faciliteert megabedrijven zonder weidegang. Voor dit beleid zijn drie partijen verantwoordelijk: de provincie, LTO-Noord en de Natuur- en Milieufederatie Groningen. Drie organisaties uit Zuid-Oost Groningen roepen hen op om  het tij keren, in het belang van de samenleving én de branche.

In 2015 gaat het melkquotum eraf. De melkveehouderij loopt daar nu al op vooruit met een flinke groeispurt. De wet Verantwoorde groei melkveehouderij, die per 2015 in werking moet treden, zou die groei in banen moeten leiden. Uit recente onderzoeken blijkt echter dat dat niet gaat lukken. De centrale doelstellingen, het beheersen van het  mestoverschot (de fosfaatproductie) , behoud van  grondgebondenheid en behoud van  weidegang zullen met deze wet onvoldoende  gehaald  worden. Gevreesd wordt nu voor ongebreidelde groei. De snelle groeiers nemen de beschikbare milieuruimte in  en  duwen de rustige groeiers de markt uit. Bovendien is er bezorgdheid of de snelle groeiers het wel aankunnen. De  eerste signalen dat snelgroeiende boeren steken laten vallen, zowel bij de verzorging van hun dieren als anderszins, zijn er al. Bovendien is duidelijk dat er voor grootschalige intensieve melkveehouderij weinig maatschappelijk draagvlak is. Die legt een te zware druk op leefbaarheid, natuur en milieu, landschap en volksgezondheid en houdt de koeien meestal permanent op stal. Een Kamermeerderheid én de melkvee- en zuivelbranche zijn ernstig  bezorgd over de nieuwe wet. Zij vragen om aanpassing. Er is discussie over de aard van de wijzigingen, maar Kamermeerderheid en branche zijn het erover eens dat het roer óm moet en dat strakker gekoerst moet worden op  geleidelijke groei met behoud van grondgebondenheid en weidegang.

Een essentieel onderdeel van het veehouderijbeleid  is de fosfaatproductie(via mest). Landelijk moeten we onder een ‘plafond’ blijven, anders grijpt Brussel in. Voor de melkveehouderij hebben regering en sector een eigen ‘plafond’ afgesproken. Veel provincies hebben de afgelopen 10 jaar die fosfaatproductie teruggebracht, enkelen zijn juist gegroeid. Groningen is, met een groei  van 11,1 % veruit de grootste groeier. Groningen heeft nu al veel grotere bedrijven dan het landelijk gemiddelde. Diverse  mega-melkveebedrijven hebben de afgelopen jaren  voor maatschappelijke onrust gezorgd, denk aan Buijs (2000 dieren) in Vlagtwedde en Kruijer(1000 dieren) in Bellingwedde. Er zijn nog diverse andere voorbeelden te noemen.  Bovenop de megabedrijven die er al zijn, of al vergaand in procedure zijn, komen er naar verwachting nog vele bij. Groningen maakt namelijk sinds kort, via het Groninger verdienmodel,  een snelle groei mogelijk naar agrarische bouwbokken van 4 ha groot. http://www.provinciegroningen.nl/fileadmin/user_upload/Documenten/Basisdocument_Groninger_Verdienmodel.pdf)

Dit moet dan ‘verdiend’ worden door te voldoen aan een aantal, zelf te kiezen, duurzaamheids- en dierenwelzijnsvoorwaarden. Het is betwistbaar of dit beleid , dat zo’n snelle groei naar zulke megabedrijven  faciliteert, überhaupt bijdraagt aan de verduurzaming van de melkveehouderij. Ook is betwistbaar dat dit beleid bijdraagt aan dierenwelzijn. Het faciliteert namelijk megamelkveebedrijven die hun dieren permanent ophokken. Bovendien is het opmerkelijk  dat Groningen alle aandacht richt op het faciliteren van die megabedrijven  en geen oog heeft voor de rustige groeiers die door dit beleid in de knel komen. En de biologische veehouderij, die tot voor kort nog de warme aandacht had van de provincie, werd recentelijk vanuit GS afgedaan als te marginaal om beleid op te voeren.

Groningen zet vol in op het ‘economisch belang’ van de melkveehouderij. GS kiezen expliciet voor groei en intensivering van de landbouwproductie. Dat staat haaks op de aanbevelingen van de  Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid die recentelijk het rapport ‘Naar een voedselbeleid’ uitbracht.( http://www.wrr.nl/fileadmin/nl/publicaties/PDF-Rapporten/WRR_rapport_93_Naar_een_voedselbeleid_web.pdf )Ook de WRR vindt dat het roer óm moet. Het beleid van groei en intensivering heeft volgens de Raad te weinig aandacht gehad voor duurzaamheid en te veel problemen opgeleverd, niet alleen in Nederland. “De productie en consumptie in  Nederland dragen bij aan de mondiale ecologische problemen”, stelt de Raad. De Raad adviseert om landbouw weg te halen bij het  economisch beleid en onderdeel te maken van een nieuw beleidsterrein ‘voedsel’. Minder zuivel en vlees produceren moet één van de doelstellingen worden van dat voedselbeleid.

Nu ook de melkvee- en zuivelsector zelf inzien dat  de puur economische benadering uiteindelijk een valkuil zal zijn, en landelijk pleit voor een strakkere regulering van geleidelijke groei met behoud van grondgebondenheid en weidegang, wordt het tijd dat Groningen zich herbezint op haar beleid en haar eigen verantwoordelijkheid neemt voor een verantwoorde groei. Die snelle groei naar  agrarische bouwblokken van 4 ha is niet goed voor de samenleving en voor de sector. Dat maximum moet omlaag. Bovendien moet Groningen kiezen voor koeien in de wei. Niemand in Groningen zit te wachten op ongebreidelde groei, zeker ook de plattelandsbewoners niet.

Het huidige beleid van het Groninger verdienmodel wordt gedragen door drie partijen: de provincie, de LTO-Noord en de Natuur- en milieufederatie Groningen. Het is zaak dat de provinciale politici onder ogen zien dat het draagvlak voor hun beleid verdwenen is.  Het is in het eigen belang van LTO-Noord om op te komen  voor de rustige groeiers, de grondgebondenheid én de weidegang. En de Natuur- en milieufederatie kan in de landelijke ontwikkelingen volop argumenten vinden om op haar schreden terug te keren.

 

HET IS IN HET BELANG VAN HEEL GRONINGEN OM RUSTIGE GROEIERS IN DE MELKVEEHOUDERIJ TE BESCHERMEN TEGEN SNELLE GROEIERS.

 

BI-ORA (Nederlands-Duits netwerk tegen megastallen) , www.bi-ora.eu

Milieudefensie Zuid-Oost Groningen, https://milieudefensie.nl/lokaal/zuidoostgroningen

IVN Bellingwedde, https://www.ivn.nl/afdeling/bellingwedde