Naast deze container zijn andere containers met ‘droge goederen’ overboord gegaan. Wat dit is? We weten het nog niet en ook dat roept vragen op over de lading van de containerschepen.

GroenLinks ziet dat het vaker mis gaat bij stormen. Grote containerschepen nemen dan toch de zogenaamde ‘zuidelijke route’ langs de Waddeneilanden en komen in de problemen. We hebben het in januari 2020 gezien bij de MSC Zoe, met als gevolg een ecologische ramp voor het Waddengebied.

GroenLinks-Statenlid Nadja Siersema heeft hier daarom aan Gedeputeerde Staten vragen over gesteld. “Aceton is makkelijk om je gelakte nagels mee schoon te maken (al kan dit ook zonder aceton), maar je weet hierbij zeker dat dit niet in de zee hoort. Net als de andere ‘droge goederen’. Kijk naar de MSC Zoe en die containers, de plastics hiervan spoelen nog steeds aan.”

Bij een storm is het risico groot dat een groot containerschip in de problemen komen. Zo ook nu. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaf al een aanbeveling aan de regering om deze omstreden route bij storm te sluiten. GroenLinks staat hierachter en vraagt aan het college van Gedeputeerde Staten of het hier ook achter staat. Zodat deze rampen nooit meer voor zullen komen.

De schriftelijke vragen vind je hieronder