In de commissie Omgeving & Milieu van woensdag 13 juni vormden de ecologische problemen in het Eems-Dollard estuarium het hoofdonderwerp van de agenda. De ecologische toestand van het gebied is zo slecht, dat ingrijpen op korte termijn noodzakelijk is. Het water is zo troebel dat er praktisch geen doorzicht meer is. Hierdoor is de primaire voedselproductie van algen bijna stilgevallen. Hier hebben andere organismen, zoals zeediertjes, vissen en vogels van te lijden.

Belangrijkste oorzaak van deze problemen is het verdiepen en uitbaggeren van de vaargeul in de Eems-Dollard en het dichtslibben van andere geulen in het gebied. Hierdoor stroomt de vloed met grote kracht steeds dieper het gebied in, met heel veel slib dat niet meer terug kan naar zee.
GroenLinks statenlid Harrie Miedema pleitte er in de commissie voor dat de provincie Groningen het voortouw neemt bij de aanpak van de problemen. Nu zitten het Rijk en de Duitse partners in het gebied elkaar aan te kijken en gebeurt er niets. Bijna alle andere partijen in PS sloten zich bij GroenLinks aan. Gedeputeerde Wiebe van de Ploeg (GroenLinks) was gevoelig voor de aanporing vanuit PS en gaf aan zich met spoed te zullen inzetten voor een krachtige aanpak van de problemen. Hij heeft daarbij wel hulp van het rijk nodig, ook omdat die met geld over de brug moet komen. In een ingezonden artikel dat in het Dagblad van het Noorden en Trouw is geplaatst, houdt Van der Ploeg een stevig pleidooi  voor een gezamenlijke aanpak van de problemen in de Eems-Dollard door de Provincie, het Rijk en de Duitse partners. De Statenfractie zal goed in de gaten houden of hier vorderingen worden gemaakt. Wachten kan niet meer; als we niets doen, dan zijn de belangrijke natuurwaarden in de Eems-Dollard binnen 10 jaar verdwenen.

 

Harrie Miedema