De stortplaats in Usquert werd in 1973 in gebruik genomen. Aanvankelijk was het een bescheiden bultje van 5 meter hoog met een randbegroeiing waardoor hij in het landschap nauwelijks opviel. In 1987 werd de stort deels verhoogd tot 10 meter, met twee koppen van elk 25 meter hoog. Dat was geen bultje meer, maar een heuvel. In 1997 werd de stort gesloten. Het terrein werd nog wel gebruikt voor overslag van huishoudelijk afval en compostering van groen afval. Om sanering van de stort mogelijk te maken werden beide activiteiten in 2014 gestopt en alle gebouwen en wegen verwijderd. Daarna kon de stortplaats worden voorzien van een afdichtingslaag en worden overgedragen aan de provincie die verantwoordelijk is voor de nazorg.
Sindsdien zijn er in de media ideeën naar voren gebracht voor gebruik van de bult: een uitzichtpunt in het landschap, zonnepanelen erop, een skibaan en onlangs het voorstel van GB Het Hogeland om het voorbeeld van de VAM-berg in Wijster te volgen door het aanleggen van een fietsroute. In de Staten kwamen D66 en CU met een soortgelijk voorstel.
De nazorg voor de stortplaats staat op dit moment op de agenda van Provinciale Staten. Uit de stukken blijkt dat het voor de nazorg gereserveerde bedrag van ruim 3,2 miljoen naar verwachting niet in zijn geheel hoeft te worden gebruikt: 2,9 miljoen is voldoende. Gedeputeerde Staten stellen voor de overblijvende 3 ton toe te voegen aan de algemene reserves. De Statenfractie van GroenLinks vindt dat een gemiste kans.
GroenLinks Statenlid Arjen Nolles: 'Er zijn volop ideeën om iets te gaan doen met de Usquerter heuvel. Waarom wordt het geld niet daaraan besteed? Samen met de gemeente Het Hogeland en misschien het NPG moet het toch mogelijk zijn van deze bult een aantrekkelijke locatie te maken voor bewoners en toeristen. Ik denk aan wandelen, fietsen, varen langs de Usquerdermaar. En een deel zou gebruikt kunnen worden voor zonnepanelen. Maar laten we ook vooral luisteren naar de wensen van de inwoners van Usquert en Warffum'.