Het wereldwijde overleg over de bestrijding van het broeikaseffect haalt steeds minder de voorpagina's van kranten, journalen en nieuwsrubrieken. De resultaten van de laatste klimaattop in Durban zijn echter alle reden om er aandacht aan te besteden. Er zijn namelijk maar in zeer beperkte mate afspraken gemaakt.

De EU en een aantal kleine landen is bereid door te gaan met vermindering van de CO2 uitstoot, maar grootmachten als de VS, China, India, Japan en Brazilië (samen verantwoordelijk voor 85 % van alle uitgestoten broeikasgassen) wilden zich daar niet op vastleggen. Pas in 2015 wil men nieuwe onderhandelingen openen over de aanpak vanaf 2020. Volgens Bas Eickhout, GroenLinks europarlementariër, betekent dat dat de wereld op de duur gemiddeld 3 tot 4 graden warmer zal worden.
De EU wil niet wachten tot 2020: de lidstaten moeten zo snel mogelijk plannen maken om de uitstoot van CO2 voor 2050 met 80 % te reduceren. Daartoe moet bij de energieproductie zoveel mogelijk worden afgezien van fossiele brandstoffen. Als hulpmiddel bij het ontwikkelen van beleid heeft Europese Commissie een Energiestappenplan 2050 laten ontwikkelen.