Dat is de boodschap van Frans Stokman, enthousiast promotor van Grunneger Power, tijdens de zonne-actie van de Ver. Zuivere Energie (VZE) in Winschoten op 12 oktober 2011.
“Door als groep samen een zonne-energie-coöperatie op te zetten ben je duurzaam bezig, ga je bewuster om met stroom, het is goedkoper en het geeft sociale energie.” Het laat zien: als burgers hoef je niet afhankelijk te zijn van grote energiereuzen, je kunt ook je eigen duurzame plan trekken, hield hij de ca 50 aanwezige toehoorders voor.
De organisatie Grunneger Power in de stad Groningen bestaat sinds maart 2011, heeft inmiddels meer dan 600 leden en op enkele plaatsen is al de gezamenlijke aanleg van zonnepanelen gerealiseerd. Zie: www.grunnegerpower.nl
Om het lokale en kleinschalige opzet te bewaren wil Grunneger Power zich beperken tot Groningen en Haren. Wel wil zij initiatieven elders in de provincie met raad en daad bijstaan, b.v. door de kortingen die Grunneger Power bedongen heeft bij hun zonnepaneel leverancier Awizon uit Surhuisterveen (www.awizon.nl) ook aan nieuwe initiatieven aan te bieden. Hans Jager van de Natuur en Milieu Federatie Groningen ( www.nmfg.nl) biedt ook aan lokale initiatieven voor een energie-coöperatie te willen begeleiden bij de organisatorische opzet, zodat niet iedereen opnieuw het wiel hoeft uit te vinden. Echter, aan dit lokaal stroom opwekken voor eigen gebruik, zitten nog een paar juridische haken en ogen, waarvan Stokman overigens verwacht dat die binnen enkele maanden opgelost zijn. Als b.v. een VVE op het dak van een flat stroom wil opwekken voor alle bewoners kan dit nog niet via één stroomkabel, maar moet via afzonderlijke kabeltjes naar alle bewoners. Iets dergelijks geldt ook voor een lokale coöperatie die zonne-stroom wil opwekken middels panelen in een weiland of op een boerderij-dak.Zonnestroom is goedkoper dan stroom van het net: ca 10 ct / kWh in plaats van 23 ct/kWh. Dit omdat over zelfopgewekte stroom voor eigen gebruik geen belasting (energiebelasting en belasting op toegevoegde waarde, btw) betaald hoeft te worden (13 ct/kWh) Alleen voor de aanschaf van panelen is geld nodig, dat in ca 12 – 13 jaar wordt terugverdiend, terwijl een zonnepaneel 25 – 30 jaar meegaat. Maar de productie van zonnepanelen wordt steeds goedkoper, en daarmee ook de prijs van zonnestroom. Een zonnepaneel produceert gelijkstroom die middels een omvormer (trafo) wordt omgezet in de normale wisselstroom. Zo’n omvormer moet wel na 15 jaar vervangen worden. De beste panelen zijn de panelen op silicium-basis.
Dit betuigen de zonnepaneel-leveranciers Jeroen Groothuis van de ideëel-professionele St. HollandIn Zon in Siddeburen (www.hollandinzon.nl) en Sebastiaan Postema van de onlangs uit Duitsland overgewaaide fa. Solen-Energy in Ter Apelkanaal (www.solen-energy.nl).
Mythen, dat er in Nederland te weinig zon zou zijn, dat de panelen-productie zelf vervuilend en te duur zou zijn weet Groothuis helder te ontmaskeren. Naast full-time ambtenaar in de gemeente de Marne is hij intensief betrokken bij het lokale initiatief Pieterburen Duurzaam, de positieve tegenhanger van Pieterburen Tegengas. Postema gaat in op mogelijkheden en details bij het optimaal plaatsen van panelen op daken.
Als een zonnepaneel meer stroom produceert dan nodig voor eigen gebruik, dan komt Enexis (www.wnexis.nl) in beeld, vertelt Roelof Dijkstra. Enexis verzorgt de transport van stroom en van gas. Zonnestroom kan via een speciaal geïnstalleerde meter aan het net geleverd worden, tegen een prijs van 23 cent/ kWh. Dit mag tot 5000 kWh per jaar. Als meer stroom geproduceerd wordt ontvangt men ca 10 ct/kWh. Over het ook salderen van de energie-belasting, de 13ct/kWh, wordt tussen diverse ministeries nog gesteggeld. Samson (PvdA), van Tongeren (GL) en Jansen (SP) dienden hiertoe een voorstel in. Als dit gaat gebeuren kunnen ook lokale energie-coöperaties stroomproducent worden, zoals ook Grunneger Power wil. Wij willen die winst dan weer in de eigen organisatie steken, vertelt Stokman. Zo kunnen we middels lokale energie-coöperaties als burgers de grote energie-maatschappijen dwingen ook te experimenteren met alternatieve energie-opwekking als via een smart-grit.Al met al een geslaagde avond, vond ook de nieuwe VZE- voorzitter Binnert Blom, die de avond en de discussie vaardig leidde. Hij constateerde belangstelling in de zaal om inderdaad tot lokale energie-coöperaties te komen. Zeker reden voor een vervolg-avond.
Roelfien Nieborg (secr. Vereniging Zuivere Energie)