Woensdag 28 maart jl. bracht de Statencommissie Cultuur (onder wie Mario Post van onze Statenfractie) op uitnodiging van de Stichting Oude Groninger Kerken een werkbezoek aan de Appingedam en Uitwierde. Aanleiding vormde het grote kerkenproject: ‘De Damster Kerkencarrousel’ en het project Landmerken, een samenwerkingsproject van de Stichting Landschapsbeheer Groningen en de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). Behalve de elf leden van deze commissie waren ook een aantal bestuursleden en medewerkers van de SOGK aanwezig. Dit om een toelichting te geven op beide genoemde projecten

Het gezelschap werd om 10.45 uur welkom geheten in het Nicolaaskerkje, een van de kerken uit de Kerkencarousel. In deze kerk met horecabestemming werden de gasten ontvangen door burgemeester Rika Pot en wethouder Piet Manning van de gemeente Appingedam. Aansluitend werden de Synagoge en de Gereformeerde kerk lopend bezocht waarna het gezelschap per bus via de Molukse kerk en de kerk van Opwierde naar de toren van Uitwierde reed.

 

Van toren naar uitkijktoren

Naar het uitkijkpunt boven in deze toren is een pad ontworpen in de vorm van een trap die de specifieke kenmerken van de toren zichtbaar maakt. De gesloten balustraden van de trap veranderen voortdurend van hoogte en leiden hierdoor het zicht van de bezoeker. Het pad voert de bezoeker langs bijzondere punten, zoals het uurwerk, de klokken en de oude constructie, maar ook langs informatiepunten die iets vertellen over de geschiedenis van de toren en haar plek. De enige keer dat het pad zichtbaar wordt aan de buitenzijde van de toren is in de kap; hier bevindt zich het uitkijkpunt met zicht op het omliggende polderlandschap en in de verte de Waddenzee.

 

Damster Kerkencarrousel – de herbestemming van kerken in de gemeente Appingedam

De kwestie van het zoeken van een andere bestemming voor de kerkgebouwen in Appingedam bleef de afgelopen jaren actueel. Deze kwam in 2008 zelfs in een stroomversnelling terecht: opeenvolgend voltrok zich een aantal gebruiks- en functieveranderingen. Dit alles in een gesloten cirkel, zodat figuurlijk gesproken kan worden van een ‘carrousel’.Deze kwam in beweging door het ontstaan van de Protestantse Gemeente Appingedam (PGA) in 2008. In het kader van de Protestantse Kerk in Nederland fuseerden dat jaar de Gereformeerde en Hervormde Gemeenten. Voor de diensten maakt de PGA voortaan gebruik van de Nicolaïkerk, waardoor de gereformeerde kerk vrij kwam. Die leegstaande kerk werd vervolgens in gebruik genomen door de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt (GKV), die vanwege een groeiend aantal leden juist uit haar kerkgebouw, de voormalige synagoge, was gegroeid en daarom op zoek was naar een nieuwe plaats van samenkomst. Ten slotte nam de Stichting Oude Groninger Kerken eind 2010 de vrijgekomen synagoge over en ontvouwde plannen voor een nieuwe invulling van het gebouw.

 

Project Landmerken

Het project ‘Landmerken’ heeft in mei 2008 een flink bedrag aan subsidie van het Waddenfonds gekregen en verkeert nu in de afrondende fase. De subsidie werd onder meer bestemd voor het herstel van kerkhoven en kerkenpaden, het aanbrengen van voorzieningen in kerken en kerktorens, het ontwikkelen van wandelroutes rondom kerken en het maken van toeristisch materiaal. Het gaat om acht kerken, torens en kerkhoven langs de Waddenkust: Hornhuizen,Wierhuizen, Breede, Uitwierde, Termunten, Finsterwolde, Nieuw Beerta en Oldenzijl/Oosternieland. Het project Landmerken is mogelijk gemaakt dankzij financiering uit het Waddenfonds en financiële bijdragen van de provincie Groningen en de gemeenten De Marne, Eemsmond, Delfzijl en Oldambt.