Tweede Kamerlid GroenLinks bezocht Woltersum en Stad ivm aardbevingen

Op zondag 26 januari bracht GroenLinks Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren samen met een grote groep actieve leden een werkbezoek aan de provincie Groningen. In Woltersum bekeek en besprak zij de gevolgen van de aardbevingen met bewoners en een lokale ondernemer. Ook liet zij zich infomeren over de situatie van de dijken door een medewerker van het Waterschap. Lijsttrekker Mirjam Isidora van Ten Boer was hierbij ook aanwezig.

In de stad Groningen bezocht Liesbeth samen met de stadse lijsttrekker Mattias Gijsbertsen het Energy Transition Centre (EnTranCe) om te praten over de energievoorziening van morgen en de daar aan gekoppelde werkgelegenheid. Na een bezoek aan Van Hulley, een sociale onderneming waar boxershorts worden gemaakt van oude overhemden, werd de dag afgesloten met een meet and greet in Het Concerthuis in Groningen.

Van Tongeren was in Groningen in verband met de hoorzitting van de Tweede Kamer over de aardbevingen en de plannen voor de gaswinning. Die hoorzitting vond maandag 27 januari plaats op het provinciehuis in Groningen. GroenLinks is teleurgesteld over de maatregelen die minister Kamp heeft gepresenteerd. De aardgaswinning wordt onvoldoende verminderd en over de compensatiegelden is nog teveel onduidelijk. Liesbeth van Tongeren: "Kiezen voor de veiligheid van Groningen betekent voor mij dat de gaskraan veel forser dicht moet. Bovendien moet de economie van Groningen écht versterkt en dus duurzaam worden.”

Bij het bezoek aan EnTranCe gaf Mattias Gijsbertsen zijn visie over de weg naar een klimaatneutrale stad Groningen: " Een energieneutraal Groningen is niet alleen goed voor milieu en gezondheid, maar het levert ook heel veel banen op. We laten helaas nog kansen liggen. In de gemeentelijke duurzaamheidsindex scoorde Groningen een 4,4. Daarmee staan we op de 360e plek van 408 gemeenten. De index laat zien dat we bijvoorbeeld op het gebied van hernieuwbare energie nog een hele lange weg te gaan hebben."