Afgelopen woensdag 23 november stonden bij de commissie mobiliteit en energie maar liefst 12 discussiepunten op de agenda, allemaal mobiliteitsonderwerpen, waarvan 2 werden doorgeschoven naar de volgende vergadering. Sinds het aantreden van het nieuwe college in april van dit jaar heeft nog geen enkele keer een energieonderwerp op de discussielijst gestaan. Het wordt tijd dat daar verandering in komt, zeker als het college waar wil maken dat energie speerpunt is van het provinciale beleid. In januari staat het provinciale energieprogramma op de agenda en de GroenLinks fractie heeft aangegeven de Green deal daar bij te willen betrekken
Met de mobiliteitsprojecten gaat het sneller onder aanvoering van gedeputeerde Mark Boumans. Vooral het ongelijkvloers maken van kruisingen staat hoog op de agenda, in dit geval op de oostelijke ringweg in de stad Groningen en de N361 tussen Stadskanaal en Ter Apel. GroenLinks steunt deze projecten omdat ze goed zijn voor de doorstroming en de wegen veiliger maken. Ook over de snelle aanleg van een nieuwe weg tussen Mensingeweer en Ranum (N361) en van een fietspad tussen Eenrum en Baflo waren alle partijen het snel eens. Vervanging van de brug over het Van Starkenborghkanaal leverde meer discussie op; GroenLinks en PvdA wezen op gevaren voor fietsers op de nieuwe brug en op het gevaar van meer sluipverkeer door de wijk Reitdiephaven in de stad Groningen. Gedeputeerde Boumans gaf aan dat hier streng op wordt toegezien dat er geen toename van autoverkeer via deze route gaat plaatsvinden en dat de maximum snelheid tot 60 km wordt beperkt. Met deze toezegging konden beide fracties instemmen met het voorstel.
Twee voorstellen hadden betrekking op verbetering van het treinverkeer in het noorden: het ene ging over de potentie voor nachttreinen van Groningen naar de randstad vv en de andere over verbetering van de lijn Groningen-Leer-Bremen. De NS heeft openingen geboden voor het rijden van één of meer nachttreinen vanaf eind 2012. Ook zet de provincie in op het rijden van een sneltrein tussen Groningen-Hoogezand-Winschoten-Leer vanaf eind 2012. De GL-fractie was tevreden met beide toezeggingen. Bij de bespreking van de aanbesteding van de Regiotram kwam de gedeputeerde met de onplezierige mededeling dat één van de drie gegadigden voor aanleg van de tram zich had teruggetrokken. GroenLinks zette zich in voor het meenemen van de fiets met de Regiotram. Voor de tramlijnen in de stad kunnen we ons voorstellen dat hier niet zo veel belangstelling voor is, maar op het moment dat de tram de regio gaat rijden, moet dit wel mogelijk worden. Dit kan nog geregeld worden op het moment dat dit aan de orde is, na 2015.
Harrie Miedema