Hans-Paul Klijnsma staat op plek 9 op de kandidatenlijst van GroenLinks. Hij is al meer dan veertig jaar stadjer en GroenLinkser. Daarnaast was hij voorzitter van de Natuur en Milieufederatie Groningen. Zo kon hij zich inzetten voor de mooie Groninger natuur en landschap. Hij legt hieronder uit wat dat te maken heeft met een van de opgaven waar we momenteel voor staan: de omschakeling naar een meer biologische en natuurinclusieve landbouw.

De kracht van natuur, landschap en landbouw.

"Veel moois in onze maatschappij nemen we voor lief. Het is er altijd, het zal zo blijven en we genieten ervan. Als ik door onze provincie fiets geniet ik van de diversiteit aan landschappen, de rust en ruimte en de Groningers die ik tegen kom. Houtwallen in het Westerkwartier, het prachtige Reitdiepdal, de mooie dorpen met allemaal hun eigen kerk. Dat ik op het hogeland altijd tegenwind heb is juist de charme van dit gebied.

Buiten de stad merk je onmiddellijk het belang van de landbouw op. Boerderijen, akkers vol graan, aardappels en suikerbieten, weilanden met koeien. Hoewel het Groninger land nog steeds mooi is, zijn er ook veranderingen die niet de goede kant op gaan. Het lijkt erop dat alles steeds grootschaliger moet, de intensieve veehouderij neemt toe en het landschap wordt eentoniger. Gelukkig zijn er ook lichtpunten. Steeds meer boeren willen een andere kant op, meer aandacht voor dierenwelzijn, meer voor een biologische aanpak en met samenhang met de natuur en landschap. Dat is de richting die GroenLinks ook in wil slaan.

Een duurzame economie met meer kringlopen en gericht op het tegengaan van verspilling. Daarbij hoort het zo lokaal mogelijk verkrijgen van grondstoffen en leveren van eindproducten. Nu nog gaan landbouwproducten - ook uit Groningen - de hele wereld over, terwijl we in Groningen veel voedsel van elders halen. Het lokaal bewerken en consumeren van landbouwgewassen op een heel goed niveau, qua smaak en voedingswaarde, maar ook wat betreft de ecologische voetafdruk heeft onze steun. Het beter in de markt zetten van producten van de biologische en de natuurinclusieve landbouw wordt door de provincie gestimuleerd.

De Ommelandermarkt in de stad is daar een goed voorbeeld van. Ook lokale restaurants zetten steeds meer lokale producten en groenten van het seizoen op het menu. Daar waar intensieve landbouw de ecosystemen uitput kan de biologische en natuurinclusieve landbouw de ecologische kringloop herstellen en versterken. Ik kies voor GroenLinks om zelf, evenals de volgende generaties, te kunnen blijven genieten van onze mooie provincie.”