Deze week kwam het nieuws naar buiten dat het kabinet duurzamere brandstof voor auto’s wil verplichten en de aankoopbelasting op benzine- en dieselauto’s wil verhogen. Hoewel GroenLinks blij is met de verduurzaming, maakt het zich zorgen om de reismogelijkheden voor de inwoners van Groningen. Grote delen van de provincie zijn afhankelijk van de auto voor toegang tot bijvoorbeeld gezondheidszorg, school of werk. Een prijsverhoging kan ervoor zorgen dat meer mensen het niet langer kunnen betalen om naar deze noodzakelijke voorzieningen te reizen. Op dat moment is sprake van vervoersarmoede.

Een oplossing ligt volgens GroenLinks in goedkoper openbaar vervoer. Maar ook daar zorgen keuzes van het kabinet voor moeilijkheden. Omdat het kabinet weigert de provincies financieel te ondersteunen, dreigen grote tekorten in het openbaar vervoer. Dit kan leiden tot minder beschikbaarheid of hogere prijzen. GroenLinks wil daarom dat het college alles in het werk stelt om betaalbaar reizen per OV beschikbaar te houden voor Groningers.

Statenlid Bas de Boer: “Het kan niet zo zijn dat de inwoners van Groningen door hoge kosten geen mogelijkheden meer hebben om te reizen. Met betaalbaar openbaar vervoer kunnen we mensen een alternatief bieden nu de auto duurder wordt. De provincie moet de verantwoordelijkheid hiervoor pakken, omdat het kabinet die laat liggen.”

De schriftelijke vragen vind je in de bijlage