Middelbare scholieren mogen bijna weer naar school. GroenLinks wil versneld veilige fietsroutes voor alle scholieren. Met name op het platteland moeten scholieren zich tussen de forensen en landbouwmachines op de weg begeven met hun fiets. Het is de hoogste tijd dat we de veiligheid van onze jongeren voorop stellen. Natuurlijk valt een veilig fietsnetwerk niet voor 2 juni dit jaar te realiseren, maar de oproep aan jongeren om niet, of zo min mogelijk van het OV gebruik te maken zolang de Coronacrisis duurt, maken een veilig fietsnetwerk extra urgent.

Arjen Nolles van de fractie van GroenLinks: “De politiek wordt nu met de neus op de feiten gedrukt: voor fietsers en voetgangers hebben we gewoon te weinig ruimte gelaten in Nederland. Ouders maken zich nu zorgen om de veiligheid van hun kinderen.”

Door de burgemeester en de gemeenteraad van Het Hogeland is een oproep gedaan om de fietssnelweg van Winsum naar Groningen zo snel mogelijk te realiseren. Ook de fractie van GroenLinks krijgt nu en dan berichten van ouders, of van bezorgde inwoners over de veiligheid van fietsers.

Het OV-netwerk richt zich meer en meer op robuuste basislijnen, waar frequent bussen rijden, en op de trein. Voor de jeugd uit minder grote dorpen is de (elektrische) fiets van toenemend belang. Bijvoorbeeld om vanuit Eenrum of Schouwerzijl naar de stad te fietsen, nu het OV voor jongeren niet te gebruiken is. Ouders maken zich zorgen over de veiligheid van deze fietsroute: de provinciale weg N361 moet drie keer worden overgestoken en ook over de gemeentelijke secundaire wegen is de fietsroute onveilig.

Over de veiligheid van scholieren heeft GroenLinks schriftelijke vragen gesteld aan het college van GS van de provincie Groningen. Arjen Nolles, Bas de Boer (openbaar vervoer) en Melissa van Hoorn (fietsbeleid) willen zich gezamenlijk inzetten voor veilige schoolroutes.  Het is een traject dat de provincie en de gemeenten samen moeten oppakken: er is heel veel te winnen. En nog meer te verliezen.