Onze GroenLinks-gedeputeerde Nienke Homan heeft op vrijdag 12 februari jl. een ambitieus programma Energietransitie 2016-2019 gepresenteerd.

De provincie Groningen gaat zich de komende jaren inzetten voor meer energiebesparing, vooral bij bedrijven, en voor meer duurzame opwekking van energie uit wind, zon, biomassa, etc.

De noodzaak voor een snelle en rigoreuze energietransitie is groot, zoals bleek bij de Klimaattop in Parijs van eind vorig jaar, waarin alle landen uitspraken dat de temperatuurstijging door het broeikaseffect deze eeuw niet boven de twee graden mag uitkomen en bij voorkeur niet boven de 1,5 graden. Dit betekent een revolutie op energiegebied. Gebruik van fossiele energie zoals aardgas, kolen en olie, dient zo snel mogelijk afgebouwd te worden en vervangen te worden door duurzame energiebronnen. De kolencentrale in de Eemshaven wordt wat GroenLinks betreft weer snel gesloten.

De fractie is tevreden over het Energietransitieprogramma, omdat het aan de ene kant ambitieus is, maar aan de andere kant ook meer focus heeft op bepaalde onderdelen; hierdoor wordt voorkomen dat het programma te breed wordt, waardoor sommige onderdelen niet van de grond komen. In de commssie MEE van 24 februari is het Programma Energitransitie uitgebreid besproken. Er waren veel lovende woorden voor het Programma van bijna alle partijen. Alleen de PVV en Groninger Belang trokken fel van leer tegen de windmolens, overigens zonder goede argumenten en zonder met alternatieven te komen. De GroenLinks-fractie vroeg in haar woordvoering aandacht voor het doorlopen van het programma na 2019, inclusief de financiering. Nu is er in 2020 nog geen euro gereserveerd voor energie, zelfs niet voor personeel dat zich hier mee bezig houdt. Dat betekent dat een nieuw college in 2019 op zoek moet naar nieuw geld om een nieuw programma op poten te zetten. Dat het programma door moet lopen is logisch, gezien de ambitieuze doelstellingen voor 2035 en 2050. Wat GroenLinks betreft gaat het college onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om het programma na 2019 door te laten lopen, in het bijzonder wat betreft de financiën. Gedeputeerde Homan heeft in de commissie MEE van 24 februari toegezegd dit te zullen gaan doen.



GS wil daarnaast zoeken naar de mogelijkheden om naast de drie bestaande grote windparken in Groningen op meer plekken windmolens te plaatsen. Wij zijn het daarmee eens, maar wel onder voorwaarden. Er moeten geen grote windparken bijkomen, maar er mogen ook niet overal in de provincie losse molens komen te staan. Belangrijkste voorwaarde is echter dat de molens niet door grote projectontwikkelaars worden gebouwd, maar door corporaties van inwoners van wijken en dorpen. Hierdoor is er draagvlak voor de molens en profiteren de mensen die in de buurt van de molens wonen, van de opbrengsten van de molens.

GroenLinks is daarnaast niet tegen mestvergisters. Deze moeten echter voldoen aan vier voorwaarden:

  1. ze moeten meer energie opleveren dan dat het kost om de energie te produceren
  2. ze mogen alleen mest van het eigen bedrijf vergisten en geen andere producten of afval
  3. ze mogen niet leiden tot meer megastallen in de provincie
  4. ze mogen niet leiden tot vermindering van de weidegang bij koeien in de provincie

In de bijlage de notitie en de woordvoering van GroenLinks in de commissie